Onze geschiedenis

HomeOnze geschiedenis

Onze naam: Asterisk***

De geschiedenis van Hotel Asterisk

Een asterisk (van Grieks asteriskos, "sterretje") is een typografisch symbool in de vorm van een sterretje in superscript met vijf of zes punten (* of ?). Het symbool heeft verschillende toepassingen:

In teksten is het een voetnootteken. Dit is de oorspronkelijke functie van het symbool. Van oudsher wordt het ook gebruikt om de geboortedatum van iemand aan te duiden. In de historische taalkunde wordt het geplaatst voor gereconstrueerde woorden en zinnen in uitgestorven talen, om aan te geven dat deze nooit zo zijn aangetroffen

Hotel Asterisk is opgericht in een tijd waarin je een hotel zocht in alfabetische lijsten zoals een telefoonboek of een reisgids. Het hotel moest dus een naam hebben met een A als beginletter. ‘Het Anker’ zou het worden, totdat een zwager kwam met ‘Asterisk’, een ster! De naam lag goed in het gehoor en het woord asterisk is internationaal bekend. Bovendien wordt de hotelclassificatie in sterren weergegeven. Hotel Asterisk, dus!

Hotel Asterisk

Van 1932 tot heden

Geschiedenis van Hotel Asterisk

In 1932 werd in het handelsregister van Amsterdam een kamerverhuurbedrijf ingeschreven op het adres Den Texstraat 16.

36 Jaar later kocht Johannes Adrianus Bucker het bedrijf, en noemde het ‘Pension Butro’, een samenvoeging van zijn eigen naam en die van Hillegonda Agnes Tromp, zijn echtgenote. Hij sloot een contract af met de Nederlandse Spoorwegen en huisvestte in zijn pension gastarbeiders uit Turkije en Marokko.

Op 6 april 1977 maakte Johannes Adrianus Bucker zijn droom waar, hij opende hotel Asterisk. In de jaren daarna kocht hij het pand op nummer 14 en later ook nummer 20. Hij bouwde een penthouse op het dak, om daar te wonen en meer privacy te hebben. Met het penthouse kwam ook de lift. Toen er in de straat weer een pand met bedrijfsbestemming te koop kwam, maakte hij nieuwe uitbreidingsplannen en begon met verbouwen. Helaas heeft hij dit niet af kunnen maken, hij overleed op 4 mei 1994, op 57-jarige leeftijd aan een hartaanval. Het hotel telde toen 28 kamers.

Het hotel is na het overlijden van J.A. Bucker overgenomen door zijn dochter Irma Bucker en telt momenteel 40 kamers. Sinds 2012 werken haar kinderen Lisa en Johan Haagedoorn ook in het hotel. In 2023 zijn Lisa en Johan samen eigenaar geworden en vertegenwoordigen zij samen de derde generatie Asterisk. Samen met  jonge, enthousiaste medewerkers vormen zij een hecht en ijzersterk team. 

    Cornelis den Tex
    De Den Texstraat is vernoemd naar Cornelis den Tex, burgemeester van Amsterdam van 1868 tot 1880.

    mr. Cornelis Jacob Arnold den Tex kwam uit een bekend patriciërsgeslacht. Hij begon in 1847 zijn loopbaan als advocaat in Amsterdam.

    In 1866 werd hij als liberaal lid van de gemeenteraad om van 1868 tot 1880 burgemeester van de Amsterdam te worden. Daarnaast was hij zeer actief in het maatschappelijke leven met een indrukwekkende lijst nevenfuncties. Naast zijn burgemeesterschap was hij Eerste Kamerlid tot aan zijn overlijden in 1882.

    Op 12 mei 1874 werd 'Koo' den Tex verheven in de Nederlandse adel.

    • Familiehotel
    • Logies sinds 1932, hotel Asterisk sinds 1977