Stressmanagement

Dr. Luc Swinnen

HomeDr. Luc Swinnen

Dr. Luc Swinnen

20 jaar onderzoek rond stress

Werkstress is een gesel, tenminste als stress te hoog en contraproductief wordt.

Dr. Luc Swinnen is auteur van 8 bestsellers:

  • Werk en Stress (1994)
  • De kleur van stress (1997)
  • Stress is geen probleem (2009)
  • Burn-out (2012)
  • Te vriendelijk (2013)
  • 101 antwoorden op stress en burn-out (2017)
  • Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen (2018)
  • Rust voor je brein (2020)


Hij is als arts al 20 jaar intens bezig met onderzoek rond stress, als arts, licentiaat in de verzekeringsgeneeskunde en statisticus. Zijn passie is de impact van emoties op het functioneren van mensen. Hij publiceerde in tal van internationale en nationale tijdschriften en is een welbespraakt spreker op congressen.

Werk en stress

1994

 is een boek waarin hij de resultaten van een grootschalig onderzoek toelicht dat hij tijdens begin de jaren negentig verrichtte in opdracht van toenmalig Minister van Arbeid, Miet Smet. Voor dat onderzoek voerde hij 24.000 analyses uit. Daarvoor liet hij 16.000 mannen en 8.000 vrouwen een vragenlijst invullen. Hij becijferde voor het eerst in België de kostprijs van stress. Hij kreeg voor zijn onderzoek in 1995 de Prijs van de Verzekeringsgeneeskunde.

De kleur van stress

1997

stond wekenlang op de eerste plaats van de Knack boekenlijst als best verkopende non-fictie boek. Het kende 6 herdrukken en meer dan 7000 exemplaren van dit boek gingen over de toonbank.

Stress is geen probleem

2009

is een boek voor het grote publiek en voor de beslissers in de bedrijfswereld. Als geen ander weet stressdokter Luc Swinnen hoe je het best kunt reageren op een stressvolle omgeving. In een vlotte en toegankelijke taal vind je er talloze concrete tips en adviezen om beter met stress en overbelasting om te gaan. Het is meer dan een eenvoudig zelfhulpboek, want alle adviezen steunen op een stevig wetenschappelijk fundament. Je leert je omgeving optimaal te beheersen om als een optimistisch en gelukkig persoon door het leven te gaan. Vaak is stress een individuele aangelegenheid, daarom wordt ook ingegaan op de persoonlijkheid en de denkstijlen van mensen.

Burn-out

2012

Ongeveer 9% van de Belgische werkzame beroepsbevolking
heeft burn-out klachten. Vooral mensen met kenniswerk
hebben er last van. En dat al vanaf 35 jaar. Vaak voel je de
bui al lang vooraf hangen. Je voelt je leeg en uitgeput - ook
emotioneel - na de werkdag en 's morgens ben je al moe bij
de confrontatie met het werk. Veel mensen met een dreigende
burn-out hebben ook een erg negatieve kijk op de wereld.

En dan is er nog de bore-out: je dood vervelen door altijd
maar hetzelfde werk te herhalen. Samengeteld krijgt zowat
15% van de kenniswerkers met deze erge vormen van uitputting
te maken.

Geef Burn-out Geen Kans

2014

e willen altijd alles perfect doen. We krijgen voortduren te maken met deadlines en het tempo wordt nog opgedreven. Geen wonder dat bijna vijftien procent van de beroepsbevolking een burn-out ontwikkelt. En nog veel meer mensen hebben last van stress en liggen met zichzelf in de knoop.
Dit boek bevat eer dan honderd manieren om uit de knoop te raken en orde op zaken te stellen in je (professionele) leven.
Luc Swinnen toont via de moderne technieken van de neurowetenschap hoe je het best omgaat met stress en druk. Je ontdekt meer over je zelfbeeld, emoties en gedrag. Door concrete tips en vragenlijsten leer je de problemen tijdig te herkennen en de knoop te ontwarren.
Geef burn-out geen kans, 100 manieren om uit de knoop te raken is geen klaagzang over de moderne problemen, maar een positief en praktisch boek dat de nadruk legt op de oorzaken en de preventie van burn-out.

Luc Swinnen is arts en werkt als bedrijfsconsulent en coach rond stress, emoties en geluk. Hij is een veelgevraagd spreker over stress en burn-out.

Koop uw boek

Te Vriendelijk

2013

'Te' is altijd te veel, tenzij in 'tevreden'. Die oude wijsheid gaat zelfs op voor vriendelijkheid. Kan je wel te vriendelijk zijn? Jazeker, toont dr. Luc Swinnen aan in de opvolger van zijn succesboek 'Burnout'. Een overdaad aan verantwoordelijkheidsgevoel en dienstbaarheid op het werk leidt lang niet altijd naar een hogere sport op de professionele ladder. Integendeel, wie 'te vriendelijk' is op het werk, en niet op tijd 'nee' leert zeggen, loopt een groot risico op een burn-out. Sterker nog: ze blijven steken in het midden van hun carrière, verdienen minder, hebben minder kans op promotie... Wie 'te
vriendelijk' is, komt niet aan de top.
In 'Te vriendelijk' ontleedt en verklaart stress- en burn-outspecialist dr. Luc Swinnen de mechanismen achter ons gedrag op het werk. Op basis van zijn jarenlange onderzoek geeft hij talloze tips die wél werken om meer voldoening en resultaat te halen van je werk, zonder altijd 'ja' te moeten knikken.

101 antwoorden op stress en burn-out

2017

Burn-out. Als geen ander kennen Luc en Dirk het onderwerp: als sprekers en auteurs, Luc ook als consulent. Stress en stretching zijn hen niet vreemd.

101 antwoorden op stress en burn-out is niet zomaar nog een boek over stress en burn-out. Door het Q&A-principe is het een praktische publicatie waarin al je vragen over het onderwerp eindelijk worden beantwoord. Wat zijn bijvoorbeeld de eerste signalen van een burn-out? Kun je er  van te veel studeren ook een krijgen? En hoe ga je om met mensen die het maar aanstellerij vinden?

101 antwoorden op stress en burn-out is geschreven voor mensen met én zonder ervaring. Als je al een burn-out hebt gehad, zul je veel hebben aan de structuur en de methodiek van werken en informeren. Heb je er nog geen gehad, dan duik je er meteen best in, want de kans is groot dat je er ooit een krijgt of iemand kunt bijstaan die er een heeft. Bij burn-out geldt nog meer dan bij elk medisch fenomeen: beter voorkomen dan genezen.

Bestel hier uw boek

Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen

2018

Ongewenst seksueel gedrag, verkeersagressie, pathologisch uitstellen, parkeren op de andersvalidenplaats, je break-up delen via de sociale media... Rationeel weten mensen soms wel dat iets geen goed idee is, maar ze doen het toch. Als wij aangesproken worden op zo'n irrationeel gedrag, vluchten we weg of gaan we in de tegenaanval: 'U hoeft mij niet uit te leggen wat ik wel of niet mag doen!'

Arts en statisticus Luc Swinnen legt de oorzaak bloot: er zit een reptiel in ons brein. Wanneer onze emoties sterker worden dan ons redeneringsvermogen, gaat dat ons gedrag ingrijpend beïnvloeden, met alle gevolgen van dien. Aan de hand van 40 concrete cases toont Swinnen aan welke mechanismen in ons brein het overnemen bij onbegrijpelijk gedrag, en hoe we ons en onze omgeving ertegen kunnen beschermen.

Rust Voor Je Brein

2020

Ons brein staat bijna altijd aan. Die voortdurende overprikkeling is niet alleen dodelijk voor onze creativiteit, maar kan op langere termijn ook stress en burn-out veroorzaken.
Om je hersenen gezond en veerkrachtig te houden, moet je ze de kans geven om af en toe goed uit te rusten. Maar hoe kun je dat concreet doen? Want ook als we tv-kijken of slapen is ons brein hard aan het werk.

 

De nieuwste neurowetenschappelijke studies over het belang van netwerken in onze hersenen tonen overduidelijk aan dat we ons brein af en toe in offline modus moeten zetten als we de ratrace van elke dag willen overleven. In dit boek legt stressexpert Luc Swinnen niet alleen uit waarom die breinrust voor je hersenen zo belangrijk is, hij gaat ook dieper in op wetenschappelijk onderzochte methodes die je kunnen helpen om veerkrachtiger, creatiever en empathischer in het leven te staan.

 

'Wetenschappers hebben in ons brein een aantal netwerken geïdentificeerd die verafgelegen hersendelen met elkaar verbinden. Zo is er het online breinnetwerk. Als dat actief is, ben je gefocust op een bepaalde taak: je lost een crisis op, beantwoordt de ene e-mail na de andere of managet je huishouden. Daarnaast hebben we een soort rustnetwerk of offlinebrein, dat lekker actief is als je aandacht naar binnen gericht is. Je zit bijvoorbeeld rustig op een bankje in de zon en plots krijg je werkelijk briljante invallen.


Beide netwerken zijn ontzettend belangrijk, maar helaas komt vandaag ons offline brein veel te weinig aan zet. Dat is doodjammer, want net dat breinnetwerk laat ons toe om veerkrachtig, creatief en empathisch in het leven te staan. Het zijn alle drie vaardigheden die ons kunnen helpen een antwoord te vinden op de eisen en uitdagingen van de 21ste eeuw.
Als we maximaal op ons offlinebrein inzetten, kunnen we de robot- en AI-oorlog winnen. Dan zullen we wel moeten leren om het nietsdoen en het dagdromen in ons leven toe te laten, te oefenen en in te bouwen. In dit boek wil ik je tonen hoe je dat kunt doen.'

Activeer Je Nervus Vagus

2021

Waarom stress niet alleen tussen onze oren zit

 

Lange tijd zochten we het antwoord op stress- en angstklachten in onze hersenen. Recent onderzoek toont dat we verder moeten kijken dan dat. Cruciaal is de nervus vagus (de 'zwervende hersenzenuw'), die door je hele lijf loopt en contact heeft met al je organen. Geen wonder dat je stress en angst in je hele lijf kunt voelen. Het goede nieuws is: je kunt via diezelfde nervus vagus ook positieve boodschappen aan je lijf geven. Verbinding maken met anderen is daarvoor cruciaal.

 

Dit inzicht ligt aan de basis van de baanbrekende polyvagaaltheorie van de Amerikaanse neuropsychiater Stephen W. Porges. Stressexpert Luc Swinnen vertaalt zijn inzichten naar heel concrete handvatten die de nervus vagus positief stimuleren. Zo kun je stap voor stap je veerkracht versterken en stressgerelateerde klachten een halt toeroepen.

Bestel uw boek

Wenst u een boek aan te kopen?

Voor meer informatie

Boek Bestellen

Vul onderstaande gegevens in om hier je boek te bestellen.

Boek-bestellen